IHO JA RAVINTO OVAT TIIVIISTI YHTEYDESSÄ TOISIINSA

Suoliston terveyden tiedetään olevan suorassa yhteydessä immuunijärjestelmäämme ja terveyteemme, joten ei ole yllättävää, että suolistosta huolehtiminen on tärkeää tulehduksellisten ihohaasteiden torjunnassa sekä hoidossa. Laadukas ravinto palvelee biokemiaa, myös ihon biokemiaa. Lisäksi se antaa tarpeellista rakennusmateriaalia ihosoluille.

Tiettyjen nykyaikaisen ruokavalion syötävien on osoitettu lisäävän tulehdusta ja tämä pätee varsinkin ruokiin, jotka ovat pitkälle prosessoituja, sisältävät paljon sokeria, rasvaa ja joiden ravintoarvo on vähäinen.

Yleisimpiä kasvojen ihohaasteita ovat akne, ruusufinni sekä erilaiset tulehdukselliset ekseemat, jotka näyttäisivät tutkimusten mukaan olevan vahvasti kytköksissä erilaisiin ruoansulatuselimistön ongelmiin.

Vuonna 2016 British Journal of Dermatology -lehdessä julkaistussa laajassa tanskalaistutkimuksessa ilmeni, että ruusufinniä sairastavilla oli muita enemmän keliakiaa, haavaista paksusuolentulehdusta, helikobakteeri-infektiota, ohutsuolen bakteerien liikakasvua ja ärtyvän suolen oireyhtymää.

The Journal of Dermatology -lehdessä vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan aknesta kärsivillä nuorilla ilmeni keskimääräistä todennäköisemmin ummetusta, pahanhajuista hengitystä ja refluksitautia.

Ihon hyvinvoinnin tukemiseksi paras tiedetty vaihtoehto on välimeren ruokavalio, jolla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Tulehduksia torjuvassa syömisessä on tavoitteena syödä hyvin ravitsevaa, vain vähän prosessoitua ja täynnä antioksidantteja olevaa ruokaa. 

Hedelmät ja vihannekset ovat pääroolissa, joten niitä tulisi syödä monipuolisesti päivittäin viikosta toiseen. Tummalehtiset, vihreät kasvikset sekä värikkäät marjat ja hedelmät ovat hyviä antioksidanttien lähteitä. Niitä voi täydentää terveellisillä rasvoilla, kuten pellavansiemen-, hamppu-, sekä kauraöljy, lohen ja makrillin tapaisilla rasvaisilla kaloilla sekä pähkinöillä ja siemenillä. 

Tiettyjen mausteiden, kuten kurkuman, pippurin, inkiväärin, valkosipulin sekä kanelin uskotaan vähentävän tulehdusta kehossa, joten pyri lisäämään niitäkin aterioihin. 

(pois lukien ruusufinni-iho, jolla voimakkaat mausteet voivat olla kuumottavien leimahdusten lisääjä)

Ruoki kehoasi prebioottisilla ja probioottisilla elintarvikkeilla pitääksesi yllä monipuolista ja vaihtelevaa mikrobiomia. Tämä tarkoittaa fermentoituja ruokia, kuten hapankaalia, kimchiä sekä fermentoitua teejuomaa kombuchaa, ellet sitten halua nauttia ennemmin lisäravinteita.

Suosi ruoanlaitossa lempeitä valmistustapoja, kuten höyryttämistä, hauduttamista sekä raakaruokaa, kuten salaatit ja smoothiet, jotta ravintoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin.


Yleisimpiä tulehduksia lietsovia elintarvikkeita, joita olisi hyvä poistaa tai edes vähentää ruokavaliosta ovat ultraprosessoidut elintarvikkeet kuten valmis- ja pikaruoat, murot, makkarat, kakut, keksit, jäätelöt, virvoitusjuomat sekä makeiset.

Aknesta, ekseemasta (atopia, pod, seborrooinen), ruusufinnistä sekä psoriaasiksesta kärsivän voisi olla hyvä vähentää maidon ja maitotuotteiden käyttöä tai jopa jättää ne kokonaan pois ruokavaliosta. Maito ei ole tavanomainen elintarvike, vaan sillä on erityinen biologinen tehtävä. Se vaikuttaa erinäisiin kasvuhormoneihin ja yksi niistä on IGF-1, joka saa vastasyntyneiden ihmisten ja eläinten kehon kasvamaan. Aikuisena yhä aknesta kärsivän tai aknen aikuisena saaneen verestä on löydetty selvästi korkeita IGF-1-pitoisuuksia. Tämä insuliinin kaltainen kasvutekijä veressä on mieshormonien ohella merkittävä aknen aiheuttaja. Tämä välittäjäaine lisää talimääriä ja sallii rasvaa rakastavan bakteerin rehottaa huokosissa, josta syntyy komedoja ja tulehdusta.

Transrasvahapot laukaisevat aknea lisäämällä talin tuotantoa ja ihohuokosten sarveistumista, minkä vuoksi huokoset tukkiutuvat helposti. On myös viitteitä siitä, että teollinen transrasva lisää kroonista tulehdusta. Transrasvoja on yleisimmin pikaruoissa, teollisvalmisteisissa leivonnaisissa, maidossa, maitotuotteissa, makkaroissa yms.

Sokeri nostaa verensokeria ja kun verensokeri nousee korkealle, haima tuottaa paljon insuliinia. Liika insuliini voi pahentaa elimistössä olevaa tulehdustilaa kehon omien tulehdusta säätelevien mekanismien kautta. Lisäksi sokeri hidastaa kollageenin uusiutumista. Kun ihminen sokeroituu, kollageeni jäykistyy ja samalla ihon on entistä vaikeampi uusiutua ja korjata itseään.

Valkoisista, puhdistetuista viljoista on poistettu suuri osa terveellisistä aineksista, kuten kuidut ja vitamiinit. Ne kohottavat verensokeria, mikä voi johtaa krooniseen tulehdukseen.

Liiallinen alkoholin juominen yhdistetään tulehdusten yltymiseen. Se voi heikentää suoliston terveyttä, mikä itsessään voi johtaa tulehdukseen kehossa tai estää sen paranemista.


SINKKI
Ihotulehdukset kuluttavat ihon käytössä olevat sinkkivarannot loppuun, jonka vuoksi ihoinfektiot usein kroonistuvat ja pääsevät herkästi leviämään. Sinkkilisää suositellaan edistämään paranemisprosessia. Sinkki auttaa ihoa korjaantumaan, puhdistautumaan sekä ehkäisemään tulehduksen aiheuttamien vaurioiden muodostumista.

OMEGA-3
Kliinisten tutkimusten mukaan omega-3-lisä voi vähentää ihotulehdusta. Mikäli iholla esiintyy runsaasti märkänäppylöitä, valkopäitä, miliumeja tai talitukkeumia, kehossa on todennäköisesti Omega-3 rasvahappojen puutetta. Tällöin tali on usein liian kuivaa tai muodostuu pääsääntöisesti tulehdusherkästä öljyhaposta. Tässä tapauksessa suositellaan sisäisesti nautittavaa Omega 3 - rasvahappojen lisää, mieluusti kasviperäisenä lähteenä. Hyviä lähteitä ovat pellavansiemenöljy, hamppuöljy, merileväöljy sekä kauraöljy.

PROBIOOTIT
Useimmilla aknesta tai ruusufinnistä kärsivällä on takanaan rankkoja lääkekuureja, monilla on takanaan aknenhoitoon määrättyjä antibioottikuureja. Antibioottikuurit saattavat suoliston häiriötilaan, joka saattaa sekoittaa sen toimintaa pitkäksi aikaa eteenpäin. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että nautittaisiin sisäisesti mahdollisimman monilajikkeista ja vahvaa probioottilisää.